Výstavba biobazénov v areáli Snínskych rybníkov sa dnes skončila

04.11.2010 Snina

Snina 4. novembra (TASR) - Práce na vybudovaní areálu biobazénov situovaných v rekreačnej oblasti Sninské rybníky sa dnes oficiálne skončili.
Mesto financovalo ich výstavbu v hodnote takmer 1 milióna eur z vlastných zdrojov.
Bazény sú špecifické technológiou čistenia vody prostredníctvom biotopu vodných rastlín a rias. Tie sú umiestnené vo vodnej nádrži hlbokej asi 30 centimetrov, ktorá sa nachádza vedľa kúpacieho bazéna. Podľa slov primátora mesta Štefana Milovčíka ide z hľadiska budúcich nákladov o finančne nenáročný projekt.
\"Voda sa čistí na báze biologického čistenia, čiže energetická náročnosť je v podstate len na čerpadlách, ktoré tu vodu budú cirkulovať, nebudeme pracovať so žiadnou chémiou, \" priblížil Milovčík. Dodal, že aj vzhľadom na ďalšie náklady súvisiace s energiami, osvetlením či nevyhnutnou údržbou ide výhľadovo do budúcna o úsporný projekt.
Stavebné práce sa v areáli Sninských rybníkov oproti pôvodným plánom predĺžili o niekoľko mesiacov. Samospráva chcela spustiť prevádzku kúpalísk ešte v auguste tohto roka. \"Stavenisko sme odovzdali 6. apríla s tým, že za štyri mesiace to malo byť hotové. Podľa stavebného denníka sa tu však v dôsledku intenzívnych zrážok nedalo robiť asi tri mesiace, \" uviedol na margo oneskoreného ukončenia výstavby Milovčík. Prví rekreanti sa preto okúpu v biobazénoch až na budúci rok.
Autor projektu prírodných kúpacích biotopov Vojtěch Doležal sa neobáva, že by mohla byť voda v budúcnosti nevhodná na kúpanie. Podľa jeho slov je rastlinné spoločenstvo pestré s bohatým koreňovým systémom, ktorý následne efektívne prispieva k samočisteniu. \"Vždy využívame rastliny, ktoré sú v danom prostredí domáce. Sú to napríklad ostrice, orobince či lesknice, voda pritekajúca z Vihorlatu je zároveň veľmi dobrá, \" uzavrel Doležal.
V blízkosti kúpacieho bazénu, do ktorého sa vmestí viac ako 700 ľudí, sa plánujú vykonať ešte menšie úpravy terénu. Podľa slov zástupcu zhotoviteľa stavby Ondreja Patleviča je potrebné zároveň odstrániť z rekreačného areálu na zväčšenie plochy pre oddychujúcich rekreantov viac ako 200 stromov.
 

Vyberte región